Danforth Cove House

Click for Excerpt
Click to Close

Danforth Cove House


New Home In Coveside Neighborhood
South Portland, Maine

We were asked by our client to determine the feasibility of fitting a generous three bedroom house and a two car garage within a small buildable area and 26’ height limitation, of a small lot in South Portland. The design solution was to create a story-and-a-half home over a sunken garage. The existing storm sewer infrastructure was just low enough to allow for a gravity drain from the new drive which also features a radiant snow melting system. The house is highly energy-efficient featuring a thick double-stud wall assembly, triple pane tilt-turn windows, and an energy recovery ventilator that works in tandem with the tightly sealed exterior Envelope. The site and the neighborhood have a very strong vernacular aesthetic and the owner wanted to accentuate their positive features. Expressed in a language of cedar shingles, natural stone, and exposed rafter tails, the home design is organized around views to the east while capturing generous amounts of southern light.